UTBILDNINGAR
OCH KURSER

 

SFI + köksbiträde är en kurs för dig som vill klara av dina SFI-studier samtidigt som du lär dig arbete i restaurangkök eller storkök. Under kursen genomförs olika studiebesök och du får information om möjligheter till fortsatta studier. Som köksbiträde arbetar du på restaurang eller i skolkök, och du verkar i  en social miljö med högt tempo. I kursen ingår en praktikperiod.

Målgrupp: Studieväg 1 och 2

Kurslängd: 2 terminer (1 år).

Omfattning: heltid.

Antagning: från juli 2024

Studieperiod: 2 september 2024 – 20 juni 2025

Syfte: Att lära SFI-elever rutiner för arbete i restauranger eller storkök.

Ansökan: maila till sfi@kistafolkhogskola.se 

Studiestöd: Kursen berättigar de studerande till CSN-stöd

Målgrupp: Utbildningen för dig som vill lära dig svenska samtidigt som du läser en yrkesutbildning på gymnasienivå. Du studerar SFI samtidigt med en yrkeskurs. Utbildningen är på heltid (100%) på dagtid i klassrum. Utbildningen innefattar APL – Arbetsplatsförlagt lärande, vilket innebär att under praktiken på en arbetsplats kan följa din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen.

Centralt innehåll: Orientering om verksamheter och rutiner på restauranger, bagerier och konditorier, till exempel bakning, styckning, matlagning, servering, planering och inköp, med möjlig fördjupning inom något område. Kursen behandlar metoder, material, maskiner och komposition av maträtter. Orientering om alkoholen, dess hantering, samt effekter. Säkerhet, fysisk och psykisk arbetsmiljö, sociala kontakter stresshantering och ergonomi ingår även. Under kursen ingår även rengöring av lokaler och utrustning, samt personlig hygien.

BILD: PIXABAY