UTBILDNINGAR
OCH KURSER
Kista Folkhögskola – så leds och drivs vi
Kista Folkhögskola drivs av en ideell förening, som består av fyra medlemsföreningar: Eritreanskt Kulturforum, Islamiska Kreativitetshuset, Khadija Center och Negashi Etiopiska Islamska Föreningen. Den demokratiska processen är central för hur skolan fungerar och hur beslut fattas.
Årsmötet – Vår viktigaste möte
En gång om året hålls årsmötet, som är det högsta beslutande organet. Här väljs styrelsen som består av representanter från alla medlemsföreningar samt en ordförande. Styrelsen ansvarar för skolans långsiktiga strategi och övergripande frågor, som exempelvis kursutbud, ekonomi och att skolan följer gällande lagar och regler.
Styrelsen – Vårt styrande organ
Skolans styrelse består av åtta ledamöter, plus ordföranden. Varje medlemsförening representeras av två ledamöter. Styrelsens beslut fattas genom en demokratisk process där varje ledamot har en röst. De beslutar om skolans långsiktiga utveckling och anställer rektorn, som ansvarar för att genomföra styrelsens beslut i skolans dagliga verksamhet.
Ledningsgrupp
Ledningsgruppen (rektor, biträdande rektor, ekonomiansvarige och SFI-ansvarig) träffas en gång per vecka, på måndagar, för att hantera operativa frågor. Denna grupp har under rektors ledning det yttersta ansvaret för skolans verksamhet. Rektor är sammankallande. Ärenden anmäls till rektor, helst några dagar i förväg.
Rektorn och ledningsgruppen
Personalens och deltagarnas inflytande
Både personal och deltagare har möjlighet att påverka skolans verksamhet. Personalens representanter deltar i styrelsemöten och kan framföra sina åsikter och förslag. Deltagarna har samma rättigheter genom sina valda representanter, som fungerar som en länk mellan styrelsen och deltagarna
Veckomöten och pedagogiska samtal
Skolan har flera forum för att säkerställa att all personal är delaktig i skolans utveckling. Varje vecka hålls APT-möten, där rektorn informerar och diskuterar aktuella frågor med personalen. Ledningsgruppen och kansliet har regelbundna möten för operativa och administrativa frågor. Lärarkollegiet möts varje vecka och varje månad hålls pedagogiska samtal med fokus på undervisningen och elevernas behov. På Kista Folkhögskola värnar vi om att skapa en demokratisk och transparent verksamhet där både personal och deltagare har inflytande.De olika forumen där möten hålls för personal och deltagare
APT (personalmöten)
APT genomförs en gång per månad, på tisdagar. Sammankallande är rektor. Syftet med APT är att ge skolledningen tillfälle att delge personalen information samt att stämma av och diskutera frågor som verksamheten. Det kan gälla skolans kalendarium, kursverksamheten, principiella frågor med mera. Information om skolans demokratiprocess kommer att ges i samband med varje terminsstart. Ärenden anmäls till rektor, helst några dagar i förväg.
Kanslimöte
Kanslimöte hålls en gång per vecka på måndagar för att gå igenom aktuella administrativa frågor. Till exempel CSN-frågor, rapportering till FBR och SCB med mera. Sammankallande är rektor. Ärenden anmäls till rektor, helst några dagar i förväg. Ekonomigruppen träffas en gång varannan vecka på torsdagar, för att få en avstämning av det ekonomiska läget. Sammankallande är rektor. Ärenden anmäls till rektor, helst några dagar i förväg.
Lärarkollegium
Lärarkollegium: Möte med lärare på allmän kurs och särskild kurs genomförs varje måndag för att utvärdera veckan som gått och planera den eller de kommande veckorna. Sammankallande är biträdande rektor. Ärenden anmäls till rektor, helst några dagar i förväg.
Pedagogiska samtal
Pedagogiska samtal genomförs en måndag varje månad med lärarna på allmän kurs och särskild kurs. Samtalen rör pedagogiska frågor, ofta i relation till de deltagare som är i behov av särskilt stöd. Sammankallande är biträdande rektor.
Ärenden anmäls till biträdande rektor, helst några dagar i förväg.
Personalrepresentation
Personalen har två representanter i skolans styrelse. De har ”yttranderätt”, det vill säga rätt att vara med att diskutera och framföra personalens synpunkter.
Kursdeltagarnas inflytande
Information vid terminsstart: Samtliga deltagare informerades den 19 augusti om skolans demokratiprocess och policies, regler, rutiner och likabehandlingsplan. Informationen gavs av respektive mentor. Information i början av terminen: Samtliga deltagare som är föremål för omdömessättning informerades den 11 september om rutiner och kriterier för sättning av studieomdömet samt hantering av överklagande och ev. omprövning. Biträdande rektor gav informationen.
Deltagarfora
En gång i veckan har klasserna en “mentorstimme” där olika frågor kan diskuteras. Förslag på frågor att diskutera kan komma från såväl från mentorer som kursdeltagare. Ansvarig för mentorstimmen är mentor.
Klassråd
Varje klass har ett klassråd som fungerar utan lärares medverkan. Där kan de komma överens om vad klassen gemensamt tycker i olika frågor. I klassråden förbereds även mötena med “studeranderådet”. Klassråden har möte en gång per månad.
Studeranderådet
Studeranderådet är en grupp som består av två representanter för varje klass samt rektor och/eller biträdande rektor. Studeranderådet träffas två-tre gånger per termin. Under mötena diskuteras både frågor som deltagarna och personalen/skolledningen tycker är viktiga. Det kan röra allt från den fysiska miljön, trivseln och den psykosociala arbetsmiljön till frågor som rör pedagogiken eller ledningen. Dessa möten protokollförs och justeras av både personal och deltagare. Ansvarig för studeranderådmötena är rektor.
Studeranderådsmöten
Studeranderådet har möten två gånger, den 5 februari och den 14 maj.
Deltagarrepresentanter:
Kursdeltagarna har också två representanter i skolans styrelse. Precis som personalen har de yttranderätt.
Studeranderättslig standard
Kursdeltagarnas rättigheter på skolan regleras också genom skolans Studeranderättsliga standard. Den finns på skolans hemsida under fliken studentinfo