.
William gick ut allmän kurs på Kista folkhögskola våren 2024 och påbörjade under hösten socionomprogrammet på Stockholms universitet.
– Viktigast är att kunna ta eget ansvar, säger han.
William Oddbratt återbesökte Kista folkhögskola där han tog sin gymnasieexamen på allmän kurs i våras. När vi pratar med honom har han just blivit klar med sin första delkurs på socionomprogrammet.
Vilken är största skillnaden mellan universitetet och folkhögskolan?
– Framför allt tiden. I Kista kom man till skolan på morgonen och gick hem vid fyra. På universitetet är man på föreläsningar några timmar i veckan, resten får man plugga själv. Men övergången var inte så tuff som jag var rädd för. Jag hade fått en förmåga att läsa själv.
Vad läser ni nu nu?
– Just nu är det juridik och civilrätt, med Europarätt och EU-stadga. Vi ska lära oss att hitta i lagboken.
Vad borde Kista varit bättre på att förbereda dig för?
– Risken att bli avstängd är högre på universitetet. Man måste klara ett visst antal poäng varje termin, så det är en extra press. Dessutom ska inlämningsuppgifterna in oftare och snabbare. Det är striktare kontroll med plagiat, ordantal och källhänvisningarna, så rent allmänt är man tvungen att lyfta sina rutiner när man börjar på universitetet.
Vad gäller med AI på kursen?
– Vi får använda AI fritt som inspiration på universitetet. Men har man det som källa så måste källan anges tydligt. Som faktaunderlag får man inte ha det.
Hur är det sociala livet på universitet?
– Jag är inte så mycket för partyliv, men det är lätt att träffa folk i grupperna och en välkomstkommitté tog emot oss med sociala övningar, så där fick jag flera kompisar.
Något annat tips till de som vill studera vidare?
– Det handlar mycket om eget ansvar. Vi har fyra digitala plattformar att sätta sig in i, så det en grej man ska vara förberedd för. Ett annat tips är att anmäla sig till ett 30-poängsprogram för terminen efter den man läser. För om man inte klarar kraven för linjens löpande undervisning bör man för säkerhets skull ha tillgång till en annan 30-poängskurs med relevans för ens studier så att man får gå kvar terminen efter.
Hur tänker du dig framtiden?
– Jag vill gärna jobba med att hjälpa människor, kanske på Migrationsverket, eftersom jag har erfarenhet av flyktingsituationer.