Agnes Geijer är sedan slutet av mars ny lärare på Kista Folkhögskola. Vi frågade henne om hennes bakgrund och framtidsplaner.

Välkommen som medarbetare på Kista Folkhögskola. Vad ska du göra här?

– Två saker. Dels ska jag stötta SFI med att utveckla samtal, dels undervisa på skolans etableringskurs.

Vad är etableringskursen och vem går där?

– Etableringen är en sex månaders kurs i svenska för nyanlända i Sverige. På ett enkelt språk ska man förbereda för studier och arbetsliv. Det handlar rätt mycket om hur saker fungerar i Sverige..

Vad har du jobbat med tidigare?

– Här i Sverige har jag jobbat med ensamkommande flyktingbarn, jag har jobbat på Migrationsverket, och med  humanitärt arbete utomlands, dels i Somalia och Kenya, och tidigare även i Vietnam.

Vilken ambition har du som lärare?

– Att skapa en allmän nyfikenhet som gör att människor tar med sig ämnena vidare efter skolan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Människorna. Att få lära känna människor med olika erfarenheter.

Vad är du för typ av person?

– Avslappnad, positiv, tror jag. Jag växte upp i Halmstad i södra Sverige, och är intresserad av bland annat filosofi, språk och TV-spel. När jag var yngre brukade jag måla porträtt av folk.

Familj, håller du dig med en sådan?

– Ja, en man och tre barn. Vi bor i Sollentuna, så det är ganska nära till Kista.

Vilket är din viktigaste erfarenhet från yrkeslivet?

– Tålamod. Att kunna ta det lugnt. Jag har lärt mig att att löser sig till slut – även när allting verkar krisigt och dåligt.